Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Η ακροβασία στην πνευματική ζωή...



Παρατηρώ πως εμείς οι χριστιανοί, στις μέρες μας, ένεκα των πνευματικών ζητημάτων, που έχουν ανακύψει στον χώρο της Εκκλησίας και των διαφόρων νοσηρών φαινομένων, που λαμβάνουν χώρα στον τόπο μας, από τον φόβο μας να μην διασαλευθούμε, παρουσιάζουμε συμπεριφορές και τρόπους, που ουδεμία σχέση έχουν με την όντως πνευματική ζωή. Παρουσιάζουμε μια πρωτόγνωρη και λυσσαλέα επιθετικότητα απέναντι σε όποιον δεν κατέχει την "Αλήθεια" με τον τρόπο που την "κατέχουμε" εμείς! Και άλλοι έναν πρωτοφανή σνομπισμό και διαχωρισμό, σε σχέση με τον όποιο αδελφό,που, ένεκα της όποιας αδυναμίας του, εμφανίζει διαφορετική της ημετέρας συμπεριφορά και στάση στην ζωή. Με τον τρόπο αυτό και προκειμένου να ενισχυθεί ο διαχωρισμός μας από τους αδύναμους αδελφούς αυτούς, επιτρέπουμε να παρεισφρήσουν στον πνευματικό μας εαυτό και αλλότρια του ορθοδόξου πνεύματος στοιχεία. Αυτό επιφέρει σοβαρές αλλοτριώσεις πνευματικού χαρακτήρος στην καθημερινότητα μας και στην εκκλησιαστική μας ζωή. 



Δεν είναι από τη μια πλευρά το άσπρο και από την άλλη πλευρά το μαύρο σε αυτήν τη ζωή. Αν μπορούσαμε να το τοποθετήσουμε έτσι, για να έχει ορθότητα, θα έπρεπε να πούμε ότι είναι το άσπρο στην μέση και δεξιά και αριστερά το μαύρο το παχύ. Διότι αυτή η εικόνα αποδίδει απόλυτα την φράση της σχοινοβασίας του "Ορθοδοξείν". 

βλ. "Ορθοδοξείν εστί το αεί σχοινοβατείν".



Η τω όντι ορθόδοξη πνευματική τοποθέτηση, είναι λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε δύο πλευρές ακροτήτων. Μία ακρότητα δεξιάς πλάνης και μια ακρότητα αριστερής. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πλάνη εξ αριστερών και πλάνη εκ δεξιών, διά των λογισμών, στην πνευματική μας ζωή. Γι' αυτό και βλέπουμε ότι οι περισσότεροι, στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε μια πνευματική αστοχία της μιάς κατευθύνσεως, καταφεύγουμε στο άλλο άκρο, αστοχώντας από την άλλη άκρη, χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί.



Θέλει μεγάλη διάκριση και εξάσκηση πολλή. Βάδισμα αργό, νηφάλιο, βαθιά νηπτικό, διαρκή προσευχή και προσοχή. Σαν να βαδίζεις διαρκώς πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ναι, να αποφύγουμε την πτώση από τη μια πλευρά, αλλά να μην πέσουμε απ' την άλλη! Δεν είναι ένα απλά ή εδώ ή εκεί. Γι' αυτό υπερεπλεόνασε η πλάνη...

Μόνο ένας πνευματικός ακροβάτης είναι σε θέση να πετύχει την αποφυγή.

Πνευματική υγεία έχει εκείνος που εξάσκησε τον εαυτό του, με την Χάρη, στα ταρακουνήματα του πλανεμένου κόσμου, την προς Χριστόν πορεία του να ισορροπεί, ωσάν ο ακροβάτης πάνω στο σχοινί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου